PIENET SUURET IHMEET


Luonto on luontonäyttelyn keskeinen osa, tietenkin. Nimittäin se perinteinen luonto, eläimet, kasvit, sienet ja luonnon erilaiset prosessit. Luontokapinetin luonto-osiossa esitellään kaikkia näitä - vierailija voi perehtyä mm. materian kiertoon ja kierrättäjiin, arvuutella kuka sen oikein teki, tutustua Suomessa esiintyviin matelijoihin ja sammakkoeläimiin ja nähdä eri niveljalkaisryhmien edustajia.

 

Maaperäeläimet Kuoriaissarjakuva

Missä on eilisen lehti? Se, joka miljoonien kaltaistensa kanssa leijui kirjavaksi matoksi maahan ensimmäisten pakkasten jälkeen kellastuneesta metsänreunan haavikosta. Missä se nyt on?

Maaperäeläimet ovat osaltaan mukana siinä suuressa jätehuoltoalan yhteenliittymässä, joka tehokkaasti huolehtii kaiken elollisen materian kierrätyksestä. Osa nämä pienistä, hiljaisista ja huomaamattomista eläimistä käyttää ravinnokseen kuolleita kasveja ja eläimiä, ne purevat, jyrsivät ja raastavat silpuksi kuolleet lehdet, kompostin perunankuoret ja loistaakan alle kuolleen rusakon. Ne ovat osa ravintoketjun viimeistä lenkkiä, hajottajien tuiki tärkeää eliöryhmää, joka estää elämää tukehtumasta omiin jätteisiinsä.

Vaikka maaperän eläimet ovat pieniä, useimmat mahdottomia ihmissilmällä nähdä, korvaavat ne kokonsa rajoitukset suunnattomalla lukumäärällään. Hämähäkkejä saattaa sammalikossa vilistää 150 yksilöä neliömetrillä, samalla alalla sukkulamatoja voi olla yli miljoona kappaletta. Jokainen niistä on oma elävä itsensä, yksilö. Siinä sitä kysytään naapurisopua. Jalkojemme alla kuhisee siis kokonaan toisenlainen, pienten, mutta runsaslukuisten eläinten maailma, johon kannattaa tulla tutustumaan Luontokapinettiin.

Hyppyhäntäiset ovat suuri ja monipuolinen maaperäeläinryhmä. Näillä pienillä hyönteisillä on mahansa alla hyppyhanko, jonka nopeasti oikaisemalla ne pomppaavat kymmeniä kertoja oman pituutensa verran. Hyppyhäntäisiin kuuluu myös kevättalvisin hangen pinnalle ilmestyvät lumikirput, lumihyppiäiset, jotka laiduntavat lumen pinnalla kasvavaa levää.

Niin, se eilisen lehti. Se kävi läpi maaperäeliöiden käsittelyn, pilkkoutui alkuaineikseen ja on nyt seuraavan kasvisukupolven käytettävissä, eikä mitään jätettä jäänyt.

Kirjaudu sisään